Jak na stěhování potravin
K přípravám na stěhování v Praze obvykle patří i balení potravin a potravinových surovin.
Potraviny si nejprve rozdělte do tří skupin
První skupinu potravin budou tvořit ty, které rychle podléhají zkáze. V žádném případě by se neměly stěhovat s vámi, maximálně pouze v podobě hotových pokrmů na cestu jako svačina nebo večeře. Všechny potraviny, které jsou v chladničce nebo v mrazáku, byste měli spotřebovat do termínu stěhování, a proto si vytvořte (nejlépe na papír) harmonogram, jak budete postupně zásoby z chladicích a mrazicích boxů ujídat. Neriskujte napadení surovin a hotových jídel bakteriemi nebo plísní, a to ani v zimě, tím, že je ponecháte několik hodin při pokojové teplotě.
Do druhé skupiny patří křehké trvanlivé potraviny, které vyžadují větší pozornost při balení. Jsou to např. těstoviny, kukuřičné lupínky, sušené ovoce včetně lyofilizovaného, sušená zelenina, sušené bylinky v papírových nebo textilních sáčcích apod. S těmito surovinami musíte zacházet opatrně a balit je podobně, jako sklo a porcelán. Pro zabalení do krabic se vám bude hodit bublinková fólie, která vnitřek krabice uchrání před poškozením.
Třetí skupinu tvoří trvanlivé potraviny pevné a tvrdé, které lze ukládat do kartonových krabic bez zvláštní pozornosti a krabici stačí vyplnit např. kartonovou vlnou nebo nějakým starým textilem. Do třetí skupiny lze zařadit ořechy, luštěniny (čočku, hrách, fazole), rýži, celozrnné obiloviny (pohanku, quinou, ječmen, žito) a také mouku, strouhanku, instantní sypké směsi, polévky v pytlíku, koření, kávu a čaje. Do této kategorie lze zařadit i balené nápoje v plastových nebo skleněných lahvích, pokud jsou zabaleny v kartonu nebo v původním plastovém obalu. Takto zabalená krabice by ale měla být patřičně označena, aby bylo patrné, co je uvnitř a zacházelo se s ní jako s křehkými předměty.